Incasso: de ideale manier om uw openstaande facturen te innen

Openstaande facturen zijn een ware nachtmerrie voor ondernemers. U moet zelf immers alle leveranciers en alle werknemers wel tijdig blijven betalen. Sommige onbetaalde facturen lost u met een klein telefoontje op. Andere klanten reageren echter helemaal niet op de betalingsherinneringen. In dit geval is het aanbevolen om een incassobureau in te schakelen. Maar wat is incasso nu juist en hoe werkt een incassobureau?

No Cure No Pay

Van A tot Z geregeld

Persoonlijke benadering

Geen minimumbedragen

Direct online indienen

Door heel België

Wat is incasso?

Elke onderneming, groot of klein, krijgt op een gegeven moment wel te maken met wanbetalers. Om de liquiditeit van het bedrijf te beschermen, is het een goed idee om incasso in te zetten. Incasso kan u vergelijken met een soort machtiging. U geeft een derde partij toestemming om de openstaande facturen te incasseren. In de meeste gevallen gaat het om een incassobureau. Het incassobureau zal de debiteur benaderen om een betalingsregeling af te stemmen. In een eerste fase zal het incassobureau buitengerechtelijk te werk gaan, in een volgende fase wordt er een juridische procedure opgestart.
incasso

Vanaf welk moment mag u een incassobureau inschakelen?

In principe mag u een incassobureau inschakelen zodra de betalingstermijn verstreken is. Er bestaan namelijk geen wettelijke termijnen om incasso in te zetten. U bent ook niet verplicht om aanmaningen of herinneringen te sturen.
In praktijk loopt dit natuurlijk wel anders. Om de goede relaties met uw klanten te behouden, stuurt u hen best eerst een vriendelijke aanmaning. Als u geen reactie op de eerste betalingsherinnering krijgt, kan u telefonisch contact opnemen met de klant. Als laatste stap raden we u aan om een officiële aanmaningsbrief op waarin u duidelijk vermeld dat u zich genoodzaakt voelt om een incassobureau in te schakelen.

Wat zijn de voordelen van een incassobureau?

 • Snelle incasso van de openstaande facturen:
  Een incassobureau heeft vaak jarenlange ervaring en weet exact hoe ze druk op de debiteur moeten uitoefenen. Ze hanteren speciale technieken en gaan steeds erg oplossingsgericht. Bovendien maakt een brief van een incassobureau vaak een enorme indruk op de klant, waardoor ze meteen tot de betaling overgaan.
 • Focus op uw eigen bedrijf:
  Door de openstaande facturen aan een incassobureau over te laten, bespaart u enorm veel tijd. U hoeft zich niet met aanmaningen en herinneringen bezig te houden en u kan zich volledig op de kernzaken van uw onderneming richten.
 • Behouden van uitstekende relaties met de klant:
  Terwijl een incassobureau openstaande facturen int, houden ze voortdurend rekening met de klanttevredenheid. Ze onderzoeken de situatie van de debiteur grondig en kiezen zorgvuldig een gepast communicatiemedium uit. Met een professioneel incassobureau ontvangt u het geld ontzettend snel en behoudt u de goede klantrelaties.
 • Geen extra kosten:
  Het overdragen van een dossier aan een incassobureau brengt geen extra kosten met zich mee. De meeste bureaus dragen de kosten namelijk aan de debiteur over. Ook als het incassobureau er niet in slaagt om het geld te innen, zullen er geen kosten bij u in rekening gebracht worden.

Hoe gaat een incassobureau te werk?

Het incassotraject bestaat uit verschillende fases:

1. De minnelijke incasso

Tijdens de minnelijke fase krijgt de debiteur nog een laatste kans aangeboden om de openstaande factuur te betalen. In deze fase zal het incassobureau de debiteur zowel met schriftelijke aanmaningen als telefonisch benaderen. Na het eerste contact is het voor het incassobureau vaak meteen duidelijk of er gerechtelijke stappen nodig zullen zijn.

De minnelijke fase is voor de debiteur de laatste kan om betalingsafspraken te maken. Moest de klant niet voldoende middelen hebben om de hele vordering te betalen, is het in sommige gevallen mogelijk om gespreid te betalen.
De meeste openstaande facturen worden tijdens de minnelijke incassoprocedure betaald. Als de betaling ook in deze fase uitblijft, zullen er verdere stappen ondernomen worden.

2. Gerechtelijke fase

De tweede fase van het incassotraject is de gerechtelijke fase. Als de vordering ook in de minnelijke fase onbetaald blijft, stellen wij voor u een deurwaarder aan. De deurwaarder geeft de debiteur nog een allerlaatste kans om de factuur te betalen, voor er juridische stappen ondernomen worden.

Een incassobureau zal er alles aan doen om een gerechtelijke procedure te vermijden. Deze procedures zijn namelijk duur en tijdrovend. Voor u juridische stappen onderneemt, is het trouwens erg belangrijk dat u duidelijk weet of de debiteur wel over voldoende middelen beschikt om de vordering te kunnen betalen.
Het bureau geeft duidelijk aan wat de verwachtingen van het proces zijn. In sommige gevallen is het hoogstwaarschijnlijk dat de hele procedure tot niets leidt. Het is belangrijk dat u dit op voorhand weet, zodat u realistisch blijft en de juiste verwachtingen hebt.

 

 

Waarom voor Go Recover kiezen?

Go Recover is een ervaren en vakkundig incassobureau waar de klant centraal staat. We nemen de zaak van A tot Z van u over en zorgen op elk moment voor een gepersonaliseerde service. U krijgt één vaste contactpersoon toegewezen en u ontvangt dagelijks een update van ons. Bij ons kan u bovendien met elk dossier terecht. We hanteren geen minimumbedrag en u kan onze experts ook gerust voor kleinere bedragen inschakelen.
Een nieuwe incasso-opdracht kan gratis online ingediend worden. Zodra u ons alle gegevens hebt doorgespeeld, kan u uw zaak op de voet volgen. U hebt namelijk 24/7 toegang tot uw incassodossier en ook afgesloten zaken kan u herbekijken.

Wij hanteren het ‘no cure no pay’-principe

Bij Go Recover werken we volgens het ‘no cure no pay’-principe. Dit houdt in dat we alle incassokosten bij de debiteur in rekening brengen. Als de klant uw factuur volledig betaald, dan ontvangt u ook het hele bedrag. Ook als de vordering niet geïnd wordt, ontstaan er geen extra kosten. In dit geval nemen wij de incassokosten namelijk op ons. De diensten van Go Recover zijn volledig gratis voor u en werken met incassobureau Go Recover brengt dan ook alleen maar voordelen met zich mee! 

Direct een incasso opdracht invoeren, is vandaag nog actie!

Voor eenmalige vorderingen of kleine bedragen kunt u meteen gratis gebruik maken van ons unieke no cure no pay service.

Wacht niet langer op uw geld en vul het formulier in, upload uw openstaande factuur en wij gaan direct aan de slag.

Drop files here or
Max. file size: 30 MB.
  Naam contactpersoon*