De minnelijke incasso: een zeer efficiënte methode om openstaande facturen te innen

Elk incassotraject begint met een minnelijke incassoprocedure. Tijdens deze fase krijgt de debiteur nog een laatste kans om de openstaande facturen te betalen of om een betalingsregeling te treffen, voor er gerechtelijke stappen ondernomen worden. Minnelijke incasso is een erg snelle en efficiënte methode waarbij de meeste debiteurs meteen tot een betaling overgaan. 

No Cure No Pay

Van A tot Z geregeld

Persoonlijke benadering

Geen minimumbedragen

Direct online indienen

Door heel België

Wat is minnelijke incasso?

Zodra u een incassobureau inschakelt, gaat dit bureau onbetaalde facturen innen namens uw organisatie of bedrijf. Het incassotraject bestaat uit twee fases. De eerste fase is de minnelijke incassoprocedure, ook wel de buitengerechtelijke fase genoemd. Dit houdt in dat het incassobureau de debiteur benadert, zonder dat er juridische stappen aan te pas komen. Het bureau zal de klant zowel schriftelijk als telefonisch contacteren.

De minnelijke procedure is voor de debiteur de laatste kans om betalingsafspraken te maken.
Minnelijke incasso is ontzettend efficiënt. Een aanmaningsbrief uit naam van een incassobureau maakt een enorme indruk, waardoor de meeste debiteurs meteen tot een betaling overgaan. Moest de betaling ook in deze fase uitblijven, zal het incassobureau een deurwaarder contacteren en een gerechtelijke procedure in gang zetten. 
incasso

Hoe verloopt het minnelijk incassotraject?

De minnelijke fase van het incassotraject wordt doorgaans met een incassobrief ingezet. Met deze brief wordt de debiteur officieel aangemaand om de vordering zo snel mogelijk te betalen. De rente en de buitengerechtelijke incassokosten worden meteen in het bedrag opgenomen. Deze eerste officiële aanmaning is vaak voldoende om de factuur meteen te innen.
Als de debiteur niet op de eerste aanmaning reageert, zal het incassobureau de klant ook telefonisch benaderen. Gemiddeld stuurt een incassobureau drie aanmaningsbrieven. Voert de debiteur ook na het ontvangen van de derde incassobrief geen betaling uit, dan is het tijd voor de volgende stap: de gerechtelijke fase.

Wat zijn de mogelijke uitkomsten van een minnelijke incassoprocedure?

 • Directe betaling:
  Een incassobrief komt erg indrukwekkend over en is dan ook zeer efficiënt. Heel wat debiteurs gaan na het ontvangen van deze eerste officiële brief meteen over tot het betalen van de vordering, inclusief de rente en de incassokosten.
 • Betalingsafspraken:
  In sommige gevallen wordt een factuur niet betaald omdat de klant niet voldoende middelen heeft om het volledige bedrag te vereffenen. In dit geval kan het incassobureau, in overleg met de onderneming of het bedrijf, een betalingsregeling treffen. De klant zal de vordering vervolgens gespreid betalen. Moest de klant ook deze betalingsregeling niet nakomen, zullen er juridische stappen ondernomen worden.
 • Geen betaling of geen reactie:
  In het slechtste geval reageert de debiteur op geen enkele aanmaning. Het incassobureau zal de klant via alle mogelijke wegen proberen te contacteren. Komt er helemaal geen reactie van de klant of weigert de debiteur om de vordering te betalen, dan zal het dossier aan een deurwaarder overgeleverd worden.
minnelijke incasso

De voordelen van minnelijke incasso

– Hoog slagingspercentage

Een minnelijke incassoprocedure is erg efficiënt. De officiële brieven en de duidelijke taal zorgen ervoor dat de debiteur de vordering bijna meteen vereffent. Sommige experts beweren zelfs dat 99% van de klanten tijdens deze periode tot de betaling overgaan.

– Snelle procedure

Minnelijke incasso duurt helemaal niet lang. Na de eerste contacten is het vaak meteen duidelijk of er verdere stappen nodig zullen zijn of niet.

-Behoud van de klantenrelatie

Tijdens het contact met de debiteur probeert een incassobureau evenwicht te zoeken tussen een efficiënte vordering en het respect voor de klantenrelatie. Op deze manier behouden ze de goede relatie die u de afgelopen jaren met uw klant heeft opgebouwd.

– Incasso op maat

In sommige gevallen wilt u de goede band met uw klant niet in gevaar brengen. De inhoud en de toon van de incassobrieven kunnen daarom in onderling overleg aangepast worden.

Wat als klant ook tijdens de minnelijke fase niet betaalt?

Minnelijk incasso leidt in de meeste gevallen tot een vereffening van de schulden. Zodra het incassobureau de vordering ontvangt, wordt het geld waar u als ondernemer recht op hebt meteen naar u overgemaakt.
Blijft de betaling tijdens deze fase uit, dan zal het incassobureau een deurwaarder aanstellen. Het inschakelen van de deurwaarder is de allerlaatste stap voor er geprocedeerd wordt.
Een gerechtelijke invordering is een dure en lange procedure. Voor we de procedure opstarten, voert u best een haalbaarheidsonderzoek uit. Dankzij dit onderzoek komt u te weten of de klant over voldoende middelen beschikt om de vordering te betalen en of de gerechtelijke incassoprocedure wel zinvol is.

Maak kosteloos gebruik van een incassobureau

Bij Go Recover hoeft u zich geen zorgen te maken over extra kosten. We werken namelijk volgens het ‘no cure no pay’-principe. Dit betekent dat we alle incassokosten die tijdens de minnelijke procedure ontstaan in het totaalbedrag van de vordering opnemen. De debiteur draait dus volledig voor deze kosten op. Wanneer de klant de openstaande factuur betaalt, ontvangt u het hele bedrag. Ook als de vordering niet vereffend wordt, hoeft u zich geen zorgen over de kosten te maken. We nemen de incassokosten in dit geval voor onze eigen rekening.

Direct een incasso opdracht invoeren, is vandaag nog actie!

Voor eenmalige vorderingen of kleine bedragen kunt u meteen gratis gebruik maken van ons unieke no cure no pay service.

Wacht niet langer op uw geld en vul het formulier in, upload uw openstaande factuur en wij gaan direct aan de slag.

Drop files here or
Max. file size: 30 MB.
  Naam contactpersoon*